Staburags.lv ARHĪVS

Par prāvesta piekaušanu un aplaupīšanu Aizkraukles rajona tiesa soda ar brīvības atņemšanu

Guna Mikasenoka

2015. gada 20. janvāris 10:31

783
Par prāvesta piekaušanu un aplaupīšanu Aizkraukles rajona tiesa soda ar brīvības atņemšanu

Aizkraukles rajona tiesa 20. janvārī pasludināja saīsināto spriedumu krimināllietā, kurā par Pļaviņu Romas katoļu baznīcas prāvesta Ingara Stepkāna piekaušanu un aplaupīšanu apsūdzētas trīs personas — Marģers Kalvāns, Igors Šmols un Baiba Zaharāne.

1982. gadā dzimušajam Marģeram Kalvānam tiesa piesprieda brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem un sešiem mēnešiem, savukārt, pieskaitot Rēzeknes rajona tiesas un Ogres rajona tiesas iepriekš piespriesto neizciesto sodu, galīgais sods ir brīvības atņemšana uz sešiem gadiem un sešiem mēnešiem bez mantas konfiskācijas ar trīs gadu ilgu Probācijas dienesta uzraudzību.

1986. gadā dzimušajam Igoram Šmolam tiesa piesprieda brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem un sešiem mēnešiem bez mantas konfiskācijas ar trīs gadu ilgu Probācijas dienesta uzraudzību.

1990. gadā dzimušajai Baibai Zaharānei tiesa piesprieda brīvības atņemšanu uz četriem gadiem, bet, pieskaitot  Rīgas apgabaltiesas 2013. gadā piespriesto neizciesto sodu, galīgais sods ir brīvības atņemšana uz četriem gadiem un trijiem mēnešiem bez mantas konfiskācijas ar trīs gadu ilgu Probācijas dienesta uzraudzību.

Soda izciešanas laikā ieskaitīs apcietinājumā pavadīto laiku kopš 2014. gada februāra.

Tiesa nolēma no trijotnes solidāri piedzīt priesterim un vēl vienam cietušajam nodarītos zaudējumus.

Pilns sprieduma teksts būs pieejams 4. februārī.  Pēc tam 10 dienu laikā to varēs pārsūdzēt Zemgales apgabaltiesā.

Tiesa nolēma atstāt spēkā piemēroto drošības līdzekli — apcietinājumu — līdz dienai, kad spriedums stāsies spēkā.

Tiesas spriedumu noklausījās arī Baiba Zaharāne, Marģers Kalvāns un Igors Šmols, klātesot prokuroram Mārtiņam Beķeram.  Priesteris Ingars Stepkāns nebija ieradies.

Saskaņā ar apsūdzību trijotne sazinājās ar mācītāju un pieteica vizīti pie viņa, lai pārrunātu jautājumus saistībā ar it kā veicamajām kristībām. Apsūdzētie, ieradušies pie mācītāja, iesita viņam pa galvu. No saņemtā sitiena mācītājs nokrita uz grīdas. Tad apsūdzētie ar elektrības vadu sasēja viņa rokas un kājas, kā arī ar drēbes gabalu aizsēja acis un muti. Pēc tam uzbrucēji nolaupīja divus portatīvos datorus, mobilo telefonu, maku ar naudu, baznīcas naudu, kā arī automašīnu. Nolaupīto automašīnu apsūdzētie pameta netālu no Jēkabpils un ar izsauktu taksometru aizbrauca uz Rēzekni, kur tika aizturēti.