Staburags.lv ARHĪVS

Policija brīdina: esiet uzmanīgi un neizpaudiet savus datus!

Policija brīdina: esiet uzmanīgi un neizpaudiet savus datus!

Sociālajā vietnē “Twitter” krāpnieks ziņu portāla “Tvnet” vārdā aicina iegādāties spēļu konsoli “Xbox One”, cenšoties izkrāpt personu bankas datus, brīdina portāla pārstāvji.

Viltus “Tvnet” “Twitter” kontā tiek solīti “Pilnīgi jauni “Xbox One” uz izķeršanu par nieka 3,99 eiro”. Tajā norādīts links uz viltus “Tvnet” lapu - “portalstvnet.tk”, kurā tiek prasīts ievadīt personas datus, bankas kartes numurus un citu informāciju.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja “Tvnet” galvenā redaktora vietnieks Toms Ostrovskis, portāls izvietojis brīdinājumu par krāpniekiem savā mājaslapā, kā arī ziņos “Twitter” uzturētājiem par viltus kontu. “Tvnet”  patlaban neko vairāk nevarot izdarīt.

“Viltus konts no sociālās vietnes, visticamāk, varētu pazust tikai nākamajā gadā, jo pēc paziņošanas “Twitter” tas viss notiek lēni,” sacīja Ostrovskis.

Pēc portāla rīcībā esošās informācijas, šī viltvārža IP adrese reģistrēta Panamā vai kādā citā valstī.

Kā sacīja Ostrovskis, šādi viltvārži uzrodoties ik pa brīdim. Atklāt vainīgos esot visai grūti, jo viltvārži - fiziskas personas - slēpjas aiz “proxy” serveriem, tādējādi apgrūtinot šo personu identificēšanu. Tomēr tas jau ir “atbildīgo iestāžu darbs”, viņš bilst.

Valsts policija ir saņēmusi informāciju, ka interneta vietnē tiek izkrāpti personu un viņu kredītkaršu dati. Policija aicina iedzīvotājus būt uzmanīgiem. Valsts policija vēlreiz aicina nevienam neatklāt savus personas un kredītkaršu datus, interneta bankas paroli un pieejas kodus, kā arī šādus datus nesūtīt elektroniskajās vēstulēs. Visbiežāk šādi krāpniecisko darbību gadījumi notiek cilvēku neuzmanības un pārlieku lielas uzticēšanās dēļ.

Ja kāda persona ir sniegusi savus personas un kredītkartes datus, lai iegādātos šo spēļu konsoli, un tādēļ tikusi apkrāpta, policija aicina ziņot, vēršoties tuvākajā policijas iecirknī ar iesniegumu vai zvanot 110.