Staburags.lv ARHĪVS

Putraimdesa svētku galdā

Evita Apiņa

2014. gada 19. decembris 00:01

12
Putraimdesa svētku galdā

Putraimu jeb asinsdesas kādreiz gatavoja katrā lauku sētā, un šī latviešu tradicionālā ēdiena receptes atrodamas jau 19. gadsimtā izdotajās pavārgrāmatās. Gan senāk, gan mūsdienās putraimdesu latvieši galdā liek kā pamatēdienu, pasniedzot  ar dažādām piedevām. Arī uzņēmuma “Jaunzemitāni” ražotnē Koknesē gatavo nacionālo ēdienu — putraimdesu, pēc kuras Ziemassvētku laikā ir liels pieprasījums.

Lai gan latvieši putraimdesas uzskata par savu nacionālo ēdienu, tās  iekļautas arī citu valstu  tradicionālo ēdienu kategorijā. Piemēram, Anglijā to sauc par “black pudding” vai “blood sausage”, Francijā un Beļģijā —  “boudin noir”, Spānijā — “morcilla”. Tomēr asinsdesu pagatavošanas un pasniegšanas veids ir atšķirīgs ne tikai valstīs, arī Latvijā katrā ģimenē un uzņēmumā ir sava īpašā putraimdesas recepte. Tradicionāli to pilda ar putraimiem vai grūbām, bet var pildīt ar gabaliņos sagrieztiem vārītiem kartupeļiem, griķiem un pannā sačurkstinātu speķi, garšu bagātināt, pievienojot dažādas garšvielas.
“Jaunzemitānu” gaļas pārstrādes ceha plašajā piedāvājuma klāstā ir svaiga gaļa, gaļas izstrādājumi un produkti: desas, aukstā gaļa, tostarp putraimdesa. Uzņēmuma darbinieces teic, ka lielākā rosība, kad cilvēki sāk domāt, ko likt svētku galdā, sāksies nākamnedēļ. Aizvadītajā gadā Ziemassvētkiem saražots 950 kilogramu putraimdesas, pārdots 500 cūkas šņukuru un  ausu.
Putraimdesu recepšu ir daudz, tas ir gaumes un garšas jautājums, domā uzņēmuma “Jaunzemitāni” tehnoloģe Ilanta Šteinberga: “Gatavojam putraimdesu pēc tradicionālās receptes — liekam putraimus, cūkas speķi, sāli, ķiplokus, maltus melnos piparus un nedaudz muskatrieksta. Desu pildām dabiskā apvalkā — cūkas zarnās, pēc masas sapildīšanas apvalkā desas novārām, un viss. Manuprāt, vislabāk putraimdesa garšo ar brūkleņu mērci un pannā sačurkstinātu speķīti.” 
Ilanta Šteinberga atklāj, ka putraimdesas gatavošanā katrai saimniecei ir sava recepte: “Var variēt ar sastāvdaļu proporcijām, lai izmainītu konsistenci un garšu, taču asinsdesas ir tāds ēdiens, ka nevajadzētu īpaši aizrauties ar dažādu garšvielu pievienošanu. Arī gadiem gatavojot pēc vienas un tās pašas receptes, katru reizi tās iznāks mazliet atšķirīgas.” ◆