Staburags.lv ARHĪVS

“Baltā grāmata” dzīvo arī 21. gadsimtā

“Baltā grāmata” dzīvo arī 21. gadsimtā

Neretas Jāņa Jaunsudrabiņa vidusskolā aizvadīta konference “Baltajai grāmatai — 100”, kas ir noslēgums darbīgajam gadam, daudzajiem pasākumiem un konkursiem, ko neretieši — Jāņa Jaunsudrabiņa muzejs un biedrība — sadarbībā ar skolu un pašvaldību rīkojuši visa gada garumā, atzīmējot grāmatas simtgadi.


1914. gadā izdota Jāņa Jaunsudrabiņa “Baltā grāmata”, kurā stāstīts par rakstnieka bērnības interesantākajiem piedzīvojumiem un svarīgākajiem dzīves brīžiem  nelielā Sēlijas pagastā — Neretā, rakstnieka Mūsmājās — “Riekstiņos”. Diezin vai pats Jānis Jaunsudrabiņš, radot šo daiļrades paraugu, iedomājās, ka pēc 100 gadiem  grāmatas svinības notiks valsts mērogā viņa dzimtajā pusē un viņa vārdā nosauktajā skolā — Neretas Jāņa Jaunsudrabiņa vidusskolā.  


Jau no paša rīta skolā valdīja rosība. Droši varu teikt —  šis notikums ir lielākais, kādu skola ir piedzīvojusi. J.Jaunsudrabiņa vidusskolā ieradās viesi no visām Latvijas malām — Saldus, Cēsīm, Ērgļiem, Garkalnes, Aizkraukles, Aknīstes, Jaunjelgavas, Varakļāniem, Jēkabpils, Rīgas… Kopā vairāk nekā 100 konferences dalībnieku, tostarp 26 skolēni no mūsu skolas — čaklākie grāmatu lasītāji un muzeja draugi. Lai viesiem rastos īpaša sajūta, ka atbraukuši tieši uz Jaunsudrabiņa skolu, tā bija noformēta “Baltās grāmatas” noskaņās.


Vairāk lasiet 9. decembra "Staburagā".