Staburags.lv ARHĪVS

Tik lielu līdaku vēl nebija gadījies redzēt

Guna Skaistkalne

2014. gada 24. novembris 12:30

5122
Tik lielu līdaku vēl nebija gadījies redzēt

Līdaka, ko aizkrauklietis Sergejs Ivanovs kopā ar draugiem sestdienas pēcpusdienā izvilka dīķos Daudzeses pagastā, tiešām izskatās pamatīga - 13,5 kilogramus smaga, 1,20 metru gara. Tas ir Sergeja līdz šim lielākais loms, arī viņa draugi, ar kuriem kopā zivs izvilkta, tik lielu līdaku līdz šim nebija redzējuši.

"Tā ir Dieva dāvana," saka Sergejs, tikko spēdams lielo zaļsvārci noturēt rokā. Viņš kopā ar draugiem sestdienas rīta pusē devies makšķerēt uz dīķiem Daudzeses pusē. Laiks drēgns, neliela migla. Gaidot lielo lomu, dīķa krastā vīri sēdējuši kādas četras stundas, varbūt vairāk, bet galīgi neķēries. Līdz beidzot Sergejs noteicis, ka jābrauc mājās. "Te pēkšņi paskatījos uz makšķeri, un... pludiņa nav, makšķeraukla lēnām slīd projām. Paķēru makšķeri, pavilku un sapratu, ka pieķēries kaut kas pamatīgs. Tas nebija kilograms vai divi," ar aizrautību stāsta Sergejs, un draugi viņam piebalso. Viņš mēģināja zivi nokausēt. Kādu laiku cīnījies, Sergejs sāka zaudēt spēkus un atdeva makšķeri Aleksejam Kreipānam, kurš turpināja vilkt zivi krastā. "Kad ieraudzījām zivi, mums pārsteigumā aizrāvās elpa," piebilst Aleksejs. Piepalīdzot Vitālijam Bartkevičam un Raivim Galviņam, beidzot izdevās lielo līdaku dabūt krastā. Vienā tīkliņā zivs nelīda iekšā, vīri ņēma palīgā otru.

Turpat zivi nosvēruši, un svari rādījuši 13,5 kilogramus. Lai pārliecinātos, ka tā tiešām ir tik liela, makšķernieki zivi pirms fotografēšanas nosvēra un nomērīja vēlreiz. Līdaka noķerta ar dzīvo zivtiņu. Sergejs sola zivi gatavot pats, cepšot gardas līdakas kotletes, bet galvu atstās kā trofeju.