Staburags.lv ARHĪVS

Bitēm nozog ziemas barību

www.staburags.lv

2014. gada 3. novembris 10:16

530
Bitēm nozog ziemas barību

Staburaga pagastā no 32 bišu stropiem nozagts 90 rāmīšu ar medu 900 eiro vērtībā. Zagļi dravā bija laika posmā no 20 līdz 27. oktobrim. Drava grūtā darbā ir iekopta triju gadu laikā, taču bitēm ir nozagta ziemas barība, un šī iemesla dēļ bites var aiziet bojā. Varbūt ar godīgu cilvēku palīdzību varētu atrast iespējamos zagļus.

Dravas īpašnieks Andis Lejiņš stāsta, ka ar biškopību nodarbojas tikai trešo gadu, nav bijis viegli iekopt tik lielu bišu dravu — maksā gan bites, gan stropi un rāmīši, bija jāiegulda liels darbs un līdzekļi. Tagad sabojāts triju gadu darbs. Tas, vai ģimene arī turpmāk nodarbosies ar biškopību, atkarīgs no bišu izdzīvošanas spējas, jo viņām ir atņemta ziemas pārtika — rāmīšos bija medus kopā ar papildus doto bišu barību.  No katra stropa izņemti vairāki  rāmīši, stropa jumtiņi nekārtīgi uzlikti atpakaļ. Viņš cer, ka policijas darbiniekiem izdosies zagļus notvert. Pretējā gadījumā ir apdraudēts ne tikai viņa, bet arī citu biškopju turpmākais darbs. Ja kāds ir manījis ko aizdomīgu saistībā ar zādzību,  varbūt kāds laikā kopš 20. oktobra ir pircis rāmīšus ar medu vai viņam tie piedāvāti, lūgums zvanīt pa tālruni 28376758 Ingunai Lejiņai. 


“Biškopim tas ir liels zaudējums,” atzīst Latvijas Biškopības biedrības Aizkraukles nodaļas vadītāja Gunta Otto. “Ja no stropa izņem vienu rāmīti, bites vēl var izdzīvot, bet, ja vairākus, tad bitēm būs grūti, tās ziemā var aiziet bojā. Ikviens biškopis aprēķina, cik daudz rāmju vajag atstāt bišu pārziemošanai, lieku rāmju stropā parasti nav. Daudz kas atkarīgs arī no tā, kāda būs ziema. Ja zagļi gribēja iegūt medu, viņi nebūs lieli ieguvēji, jo bites ir piebarotas ar speciālu bitēm domātu sīrupu. Ēdot var pateikt, ka tas nav medus. Aizkraukles reģionā arī agrāk ir bijuši vairāki gadījumi, kad apzagtas bišu dravas — Aizkrauklē, Skrīveros. Diemžēl ir ļaunprātīgi cilvēki, kuri grib iedzīvoties uz biškopju rēķina.”