Staburags.lv ARHĪVS

Advokāta slimības dēļ atliek uzņēmēja Siljēkaba slepkavības lietas izskatīšanu

LETA

2014. gada 27. oktobris 09:50

379
Advokāta slimības dēļ atliek uzņēmēja Siljēkaba slepkavības lietas izskatīšanu

Zemgales apgabaltiesas Aizkraukles tiesu nams līdz nākamā gada janvārim atlika krimināllietas izskatīšanu apelācijas instancē par 2007.gadā Tukuma pusē nogalinātā pārtikas nozares uzņēmēja Viļņa Siljēkaba slepkavību.

Zemgales apgabaltiesas konsultants Normunds Čulkstēns aģentūru LETA informēja, ka lietas iztiesāšana tika atlikta, jo uz tiesas sēdi attaisnoti slimības dēļ neieradās apsūdzētā Aigara Oša aizstāvis Armands Stumbergs. Tiesneša palīdze Ineta Vītoliņa informēja, ka krimināllietas izskatīšana atlikta uz 2015.gada 14.janvāri plkst.10.

Kā ziņots, iepriekš lieta bija nonākusi Augstākajā tiesā (AT), bet saistībā ar AT krimināllietu tiesu palātas likvidāciju to pēc piekritības nosūtīja Zemgales apgabaltiesai. Savukārt Zemgales apgabaltiesa jūlija sākumā to nosūtīja Zemgales apgabaltiesas Aizkraukles tiesu namam izskatīšanai apelācijas kārtībā.

Kā aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja Zemgales apgabaltiesas konsultante Marta Saliniece, Zemgales apgabaltiesa 2010.gada 20.maijā atzina apsūdzēto Aleksandru Jangoļu par vainīgu noziegumā pēc KL 125.panta 2.daļas 5.punkta - par tīšu smaga miesas bojājuma nodarīšanu personu grupā, kā arī pēc KL 233.panta 2.daļas, kas paredz atbildību par šaujamieroča realizēšanu bez attiecīgas atļaujas. Kā galīgo sodu tiesa Jangoļam noteica četru gadu cietumsodu. Savukārt Ošu tiesa atzina par vainīgu par slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos pēc KL 118.panta 3.punta un sodīja ar mūža ieslodzījumu un policijas kontroli uz trīs gadiem ar mantas konfiskāciju.

Trešo lietā apsūdzēto - Armandu Branču - tiesa atzina par vainīgu pēc KL 315.panta - par smaga nozieguma neziņošanu - un sodīja ar nosacītu cietumsodu uz vienu gadu ar pārbaudes laiku uz vienu gadu. Savukārt ceturto apsūdzēto Ravilu Kijamovu tiesa atzina par nevainīgu viņam celtajā apsūdzībā un attaisnoja. Kijamovs bija apsūdzēts pēc KL 20.panta 2.daļas un KL 125.panta 2.daļas 5.punkta - par līdzdalību tīšu smaga miesas bojājuma nodarīšanu personu grupā.

Par Zemgales apgabaltiesas spriedumu apelācijas sūdzību iesniedza cietusī, advokāte Anita Riekstiņa un apsūdzētais Aigars Ošs, kā arī apelācijas protestu iesniedza Zemgales tiesas apgabala prokuratūra.

Jau ziņots, ka, sākot kriminālvajāšanu, prokuratūra apsūdzību par tiešo slepkavības izdarīšanu cēlusi Ošam. Viņš apsūdzēts par slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos.

Aleksandram Jangoļam un Kijamovam celta apsūdzība par smaga miesas bojājuma tīšu nodarīšanu, ja to izdarījusi personu grupa, bet Armandam Barčam - par neziņošanu, ja ir droši zināms, ka tiek gatavots vai izdarīts smags vai sevišķi smags noziegums.

LETA jau ziņoja, ka 2007.gada decembra sākumā Tukuma rajonā nogalināts pārtikas nozares uzņēmējs Vilnis Siljēkabs.

Tukuma rajona policijas pārvaldes priekšnieka palīdze Rolanda Bebere toreiz aģentūrai LETA pastāstīja, ka 1951.gadā dzimušā Siljēkaba mirstīgās atliekas tika atrastas 8.decembrī ap plkst.15 Matkules pagastā pie mehāniskajām darbnīcām. Uzņēmējam tika konstatētas vairākas durtas brūces krūškurvī.

Siljēkabam kopš 1992.gada piederēja zemnieku saimniecība "Sili", kas reģistrēta Matkules pagastā. Saimniecībai piederējis arī gaļas pārstrādes cehs, liecina aģentūras LETA arhīva dati. Siljēkabs bija līdzīpašnieks un direktors SIA "Kandavas zivis", kā arī darbojies biedrībā "Medību sporta klubs "Amula"".