Staburags.lv ARHĪVS

“Mūsu priekšniecīte ir īstajā vietā”

Guna Mikasenoka

2011. gada 18. jūnijs 15:18

1818
“Mūsu priekšniecīte ir īstajā vietā”

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Pļaviņu brigādes vecākā feldšere Modrīte Bičevska medicīnai ir veltījusi jau 20 gadu, bet Pļaviņu brigādi vada ap 10 gadu.

Mediķu dinastija
Modrīte par sevi stāsta maz — vai tad nu par viņu vajagot ko rakstīt? “Feldšeres  profesiju  izvēlējos tādēļ, ka mūsu dzimtā bija mediķu dinastija — krustmāte bija   stomatoloģe, krusttēvs — ārsts, ar medicīnu savu dzīvi saistīja mana māte un arī māsa,” viņa atklāj. “Toreiz likās — ir patīkami, ka vari palīdzēt cilvēkiem, tu dari labu un svētīgu darbu, tomēr mediķa darbs ir ļoti atbildīgs un psiholoģiski grūts. Nav vēl zināms, vai mediķu dinastija turpināsies — dēls šogad beigs ģimnāziju un studēs citā jomā. Meita pabeidza 7. klasi, vēl nezinām, par ko viņa kļūs.”
Ar bizi līdz viduklim
“Pirms divdesmit gadiem atnāca jauna trausla meitene ar garu bizi līdz  jostasvietai. Toreiz nodomāju: vai tad viņa spēs slimnieku pacelt?” stāsta  medicīnas māsa Zaiga Ozoliņa.
“Bizi nogriezu, kad piedzima dēls, jo likās, ka jāizskatās nopietnākai. Toreiz frizētavā Jēkabpilī friziere atteicās tik skaistu bizi nogriezt, lai vēl padomājot. Tad nu mājās to nogrieza māsa,” stāsta Modrīte.
Kad brigādes aprūpes zonā bija Pļaviņas, Aiviekste, Klintaine, Vietalva unIrši, iepazīti vai visi cilvēki, tomēr pēc dienesta reorganizācijas nākas braukt arī uz citām vietām, un dažkārt cilvēki saka: “Jūs gan mums esat sveši.”
Būdama brigādes vecākā feldšere, Modrīte ne tikai brauc izsaukumos, bet arī veido darba grafiku, sazinās ar priekšniecību Jelgavā, saņem un nodod tālāk rīkojumus.
Izjoko viens otru
Šopavasar viņa saņēma visneparastāko rīkojumu savā dzīvē — kolēģi iedeva biezo dokumentu mapi un nopietni sacīja, ka atkal saņemts kārtējais rīkojums. Modrīte noticēja, atvēra mapi, bet tajā bija ielikts novada avīzītes numurs ar kolēģu pateicības vārdiem, sveicot savu priekšniecīti 20 gadu darba jubilejā.
“Modrīte mūs mēdz izjokot, kaut ko svarīgu sakot ar nopietnu sejas izteiksmi. Tad nu mēs arī tāpat,” smaidot stāsta kolēģes.
Ko tad kolēģi rakstīja? Lūk, fragments: “Ārēji trausla, bet iekšēji ar spēcīgu raksturu, viņa spēja mūs, tik dažādus, saliedēt, satuvināt un izveidot draudzīgu kolektīvu.”
“Modrīte ir mūsu zibensnovedējs, ar viņu var pārrunāt jebkādas situācijas, kas radušās darbā vai personiskajā dzīvē,” papildina kolēģes.
Saņemt ziedus patiktu
Lasu tālāk: “Tu mums esi feina priekšniecīte. Novēlam nezaudēt savu īpašo humora izjūtu un veltīt šim darbam vēl 20 gadu. Tu esi īstajā vietā!”. To viņai novēl 12 kolēģu. “Man tas bija liels pārsteigums,” atklāj Modrīte.
Vai Pļaviņās svinēs Medicīnas darbinieku dienu? “Kādreiz, kad Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests bija Pļaviņu slimnīcas sastāvā, šo dienu svinējām, bet tagad jau daudzus gadus šie svētki ir aizmirsti. Tomēr saņemt ziedus mums patiktu,” smaida “ātro” brigādes darbinieces Zaiga Ozoliņa un Inta Liepiņa.
Modrīte atceras, ka pirms vairākiem gadiem Latvijas valsts gadadienā, 18. novembrī, Pļaviņu novada domes pārstāvji brigādei pasniedza pateicības rakstu par labu, pašaizliedzīgu  darbu, tādu pateicību saņēmusi arī viņa, un tas bijis patīkami. “Brigādē visi strādā ar lielu atbildību un mīl savu darbu,” viņa saka.