Staburags.lv ARHĪVS

“Rāmavā” tehnika, stādi un kārumi

Imants Kaziļuns

2014. gada 16. oktobris 00:01

1168
“Rāmavā” tehnika, stādi un kārumi

Rīgā, izstāžu kompleksā “Rā­mava”, ar 250 dalībniekiem un
9 tūkstošiem apmeklētāju aizvadīta 23. rudens izstāde. Bez tradicionālajiem stendiem ar lauksaimniecības tehniku, kā vienmēr, bija satiekami mājražotāji ar interesantiem produktiem, kas īsā laikā ieguvuši pircēju atzinību, kaut gatavoti pavisam vienkārši.
Latgalieši aicina pie galda
Šoruden izstādes apmeklētājiem, īpaši zemniekiem, piedāvāja piedalīties semināros par šābrīža aktualitātēm — Āfrikas cūku mēri, jaunumiem platību maksājumos un zaļināšanas nosacījumiem.
Tomēr izstāde vispirms ir vieta, kurā iepazīstināt ar sevi citus, daudz plašākam potenciālo pircēju lokam piedāvāt saražoto, no jauna radīto un inovatīvo.
Ne pirmo gadu te dzirdēja latgaliešus, kuri Latgales lauku sētā pie galda  aicināja ēst un dzert, izbaudot šī reģiona cilvēku viesmīlību.
Pirmo reizi izstādē bija aplūkojama laukakmeņu drupināmā iekārta. Lielai daļai lauku ļaužu interesi piesaistīja grāvju pļaušanai paredzētais agregāts.
Bija arī kārumu un delikatešu ražotāji, stādu audzētāji un citi.
Konfektes ar kadiķogām
Mājās gatavotas karameles šogad pirmo reizi no Jelgavas uz “Rā­mavu” atveda Inga Zagdaja un viņas māte Biruta Beitiņa. Inga mācījusies par ekonomisti, un saldumi viņai neesot ikdienas nepiecie­-
šamība. Konfektes nogaršojot vien tik, lai zinātu, ko citiem pārdod. Šāda produkta ideju noskatījusi kādā ārzemju braucienā. Vēlāk apmeklējusi karameļu ražotni Polijā un pēc tam ķērusies pie savu saldumu ražošanas. Lai izpildītu Pārtikas un veterinārā dienesta prasības, telpas konfekšu ražošanai pagaidām nākas īrēt.
Starp košajām ledenēm atrodamas ar neierastāku garšu, piemēram, tumši zaļās ar priežu čiekuru sīrupu un kadiķa ogām, kas palīdz pret klepu. Koši dzeltenās garšo kā melone, līdzās tām tumšākas, no smiltsērkšķu sīrupa gatavotas. Tumši violetajās paslēpies upeņu un melleņu aromāts.
Ingas māsa izveidojusi SIA “Karameļu darbnīca”, un tajā pašlaik variē ar 26 dažādām garšām un krāsām. Saražoto piedāvā veikalos, šobrīd pārsvarā Rīgā, Jelgavā un arī Valmieras pusē.
Ar vienu cimdu pāri nepietiek
Pārsteidzoši lielais garšu, krāsu klāsts nav gatavots ar kādu īpašu iekārtu, bet gan uz elektriskās plīts karsējot cukuru, pievienojot sīrupus. Recepte izstrādāta ilgi un rūpīgi. Meklētas proporcijas, atbilstošs karstums, vārīšanas ilgums. Grūtākais darbā ar  konfektēm ir karstās masas pēcapstrāde. Lai neapdedzinātu rokas, jālieto divi cimdu pāri. Vienkrāsainās karameles veido no garas desiņas, ko ar šķērēm sadala mazos gabaliņos. Daudzkrāsainajām sākumā veido daudzslāņainu kārtojumu, to satin, līdzīgi kā gatavojot suši rullīšus. Kamēr izmērā lielais rullis karsts, to stiepj, līdz sasniegts konfektei nepieciešamais izmērs un izveidoto desiņu sagriež ar nazi.
Liela daļa saražotā top pēc konkrēta pasūtījuma, tajā skaitā arī personalizēta, piemēram, kāzām un kristībām. Pieprasījums pēc košajām konfektēm esot liels. Pagājušajos Ziemassvētkos visiem gribētājiem konfekšu pat nepietika. ◆