Alus darīšana kā zinātne

Latviešu tradicionālie Līgosvētki nav iedomājami bez alus. Taču aizvien mazāk ir cilvēku, kas apguvuši alus darīšanu, un vēl mazāk to, kas šīs iemaņas izmanto dzīvē. Vietalvietis Modris Magons alu dara katru gadu, parasti pirms kapusvētkiem, bet šogad alus top arī Jāņu dienai.
“Alus darīšana ir vesela zinātne, tas nav vienkāršs process un nav divos vārdos izstāstāms,” saka Modra kungs.
Kādreiz Vietalvas apkārtnē bijis daudz alus darītāju, tagad viņu ir palicis ļoti maz. Alus darīšanu Modris Magons iemācījās no mātes brāļa. “Kādreiz laukos rīkoja lielas kartupeļu talkas, tad arī alu brūvēja, un parasti alus darītāji stāstīja, kā kurš to dara, mani tas ieinteresēja, un es sāku mēģināt,” saka Magoņa kungs.
“Alus sākas no miežiem. Ir dažādas miežu šķirnes, kas ir gana labas alus darīšanai,” saka aldaris. Miežiem jābūt kaltētiem noteiktā temperatūrā, un tiem jābūt atbilstoša mitruma. Graudiem jābūt tīrītiem, pēc tam tie jāizmērcē. Graudus ieber ūdenī. Tie, kuri nav noteiktas konsistences, uzpeld, tos nosmeļ, bet pārējos graudus maisa. Graudi jāmērcē tekošā ūdenī, ja tādas iespējas nav, tad ūdens ik pa laikam jāmaina. “Graudi kļūst dzelteni un mīksti. To, vai graudi ir gatavi, var noteikt taustot, tos nedrīkst pārmērcēt,” saka Modra kungs. “Pēc apmēram 36 stundām miežus izber uz klona un mitrā gaisā ļauj notecēt. Tad tos izlīdzina, uzklāj virsū mitru drēbi un diedzē, bet nedrīkst ļaut tiem sākt pa īstam dīgt, jo tad tie zaudē saldenumu.”
Pēc tam graudus liek uz sieta un žāvē, to var darīt saulē vai, piemēram, maizes krāsnī. Tad graudus placina vai samaļ dzirnavās. “Sākas alus process. Kādreiz izmantoju koka kublus, tagad — plastmasas mucas. Iesalu aplej ar ūdeni, te ir dažādi varianti — var ar vārītu ūdeni un ar nevārītu. Es ūdeni vāru, atdzesēju un tad pārleju, lai veidojas pabieza masa. Pēc tam šo masu maisa, tad uzkarsē, bet jau sajauktu ar apiņūdeni,” saka Modra kungs. “Maisīšanas process ilgst apmēram sešas stundas. No 50 kilogramiem iznāk apmēram 100 litru alus. Alum var pievienot arī kausētu cukuru, tas atkarīgs no gaumes. Alus darīšanai izmantoju speciālo alus raugu. Alus ir jādzesē strauji, es izmantoju saldētavu. Jāraudzē vēsā telpā, tam labi der pagrabs. Apmēram nedēļas laikā alus ir gatavs. Veikalā pirktais alus pašdarītajam nelīdzinās.”
Kategorijas
- Reklāmraksti
- Afiša
- Balles
- Izstādes
- Koncerti
- Teātris
- Citi pasākumi
- Sporta pasākumi
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Veselība
- Vaļasprieks
- Lietotāju raksti
- Latvijā un pasaulē
- Dzīve laukos
- Izglītība
- Operatīvie dienesti
- Novadu ziņas
- Aizkraukles novadā
- Jaunjelgavas novadā
- Kokneses novadā
- Neretas novada
- Pļaviņu novada
- Skrīveru novadā
- Vecumnieku novadā
- Viesītes novadā
- Sports
- Viedokļi/Komentāri
- Statiskas lapas
- Pazudis/atrasts
- Abonēšana
- "Staburaga" projektu raksti
- Kultūra