Staburags.lv ARHĪVS

No saules lēkta līdz pusdienām

Imants Kaziļuns

2014. gada 16. augusts 08:54

502
No saules lēkta līdz pusdienām

Šīs vasaras karstumu visvairāk izjuta tie, kuri bija spiesti strādāt laukā, piemēram, ražas novākšanā iesaistītie. Tāpēc Skrīveru zemkopības zinātniskā institūta darbinieki, tajā skaitā mehanizatori, centās izmantot dienas vēsākās stundas un strādāja no pieciem rītā līdz pusdienlaikam.

Tveicē institūta laukus frēzēja Andris Liflands. Traktoram kondicioniera nav, tāpēc, lai atvēsinātos, jāiztiek ar ventilatora radīto gaisa plūsmu. Andris visu mūžu strādā lauksaimniecībā, tāpēc atceras laiku, kad labību kūla ar kombainu “Ņiva”. Kabīnē bijis karsti kā pirtī un nemitīgi jāelpo pamatīgi putekļi. Mūsdienu kombainos ar pilnībā slēgtu kabīni un kondicionieri darbs ir kā atpūta.

Lai arī karstums šogad bija pamatīgs, līdzīgu situāciju, kāda gadījusies Kocēnu novadā, kad kulšanas laikā aizdegās labības lauks, viņš neatminas un tādu nepieļauj arī šogad. Traktoru un kombainu izpūtēji aprīkoti ar dzirksteļu ķērājiem. Teorētiski dzinēju pārkaršana ir iespējama, jo radiatori mēdz aizsērēt. Biežāk lietojot hidraulikas iekārtas, var uzvārīties tajās esošā eļļa. Savukārt, lai kompensētu ķermeņa šķidruma zudumu, Andris dienā izdzerot vismaz trīs litrus tonizējoša dzēriena.

Nepatīkami, kad kultivē dienu iepriekš uzartu lauku vai sēj. Tad putekļu mākonis griežas priekšā un apkārt, ka nereti pat neredz sliedi, pa kuru jābrauc.

Augustā darba daudz. Jākuļ mieži, drīz pienāks kārta vasaras rapsim, āboliņam, lucernai, auzām, kviešu — zirņu kopsējumam. Lielā karstuma dēļ šogad slikti auguši griķi.